Wereldrecord Milko van Gool

Bron: AD

Op je 47ste nog een wereldrecord breken. Niet veel mensen lukt dat, maar Milko van Gool uit het Brabantse Lith slaagde er gisteren in. Hij zwom in 10 uur en 34 minuten van Noord-Ierland naar Schotland en is daarmee de snelste mannelijke zwemmer die het 35 kilometer lange North Channel overstak, een van de zwaarste openwater- trajecten ter wereld. De EU-diplomaat overleefde op stroopwafels en energiedrank. Dat meldt het AD.

 

Het duurde gisteravond een paar uur voordat de kersverse wereldrecordhouder kon genieten van zijn titel en met zijn begeleidingsteam kon proosten op het succes. Door de lange tijd die Van Gool in niet meer dan een zwembroek in zee doorbracht, was hij flink onderkoeld geraakt.

Bij aankomst omstreeks 6 uur Nederlandse tijd op het strand van Portpatrick, een plaatsje in het uiterste zuidwesten van Schotland, werd de Nederlander meteen in een aluminiumdeken gewikkeld en afgevoerd naar een hotel. Pas na een warme douche van zo’n 3 kwartier was hij weer op temperatuur.

‘Nog nooit zo diep gegaan, ik zit onder de kwallenbeten’
Meteen daarna sprak hij met het AD. ‘Ik voel me voldaan maar tegelijkertijd erg belabberd. Ik zit onder de kwallenbeten die ik door de zeewatertemperatuur van 13 graden gelukkig niet voelde, maar die nu hevig beginnen te prikken. Ik ben geestelijk en lichamelijk nog nooit zo diep gegaan. Ik sta bekend als iemand die goed tegen de kou kan, maar urenlang afzien in zulk koud water hakt erin. De kou zuigt alle kracht weg waardoor je maar niet in een flow komt,’ zegt de Brabander met een diepe zucht.

Hij vertrok gistermorgen met een zonnetje vanaf het strand van het Noord-Ierse Donaghadee maar na verloop van tijd verslechterde het weer. De laatste 4 uur waren vreselijk, zegt Van Gool.

Zat in een wasmachine, niks gemerkt van zeehond en dolfijn’
‘Door de slagregens, windkracht 4 en golven voelde ik me alsof ik in een wasmachine zat. Van mijn coach vernam ik achteraf dat een zeehond een kwartier lang rondjes om mij heen had gezwommen en dat ik het laatste stuk was gevolgd door een dolfijn maar daar heb ik niks van meegekregen.’

De Nederlander is de vijftiende zwemmer sinds 1947 die het North Channel met succes oversteekt. Met zijn tijd verbrak Van Gool het 43 jaar oude wereldrecord bij de mannen. Dat stond op naam van een Brit die de oversteek maakte in 11 uur en 21 minuten. De snelste tijd ooit werd gezwommen door een Engelse vrouw. Zij had in 1988 slechts 9 uur en 53 minuten nodig voor de ongeveer 35 kilometer.

‘Wat doe ik hier?’
Van Gool zegt moeilijk te kunnen geloven dat hij een wereldrecord brak. ‘Snelheid is niet zo belangrijk in deze sport. Ik wist dan ook niet wat ik hoorde toen mijn coach Marcel vanaf de begeleidingsboot riep dat ik dichtbij het wereldrecord zat. Het motiveerde enorm maar tegelijkertijd vroeg ik me af: wat doe ik hier? Andere mannen van mijn leeftijd biljarten of roken sigaren maar ik moet zonodig op een wereldrecord jagen, flitste door mijn hoofd.

Met zijn oversteek zamelde de EU-diplomaat zo’n 5000 euro in voor het goede doel: een drijvende kliniek voor de armen in Malawi, het land waar Van Gool sinds vorig jaar is gestationeerd met zijn vrouw en vier kinderen.